Gebakken bestrating

Gebakken bestrating is de meest traditionele vorm van bestrating. Deze vorm van bestrating wordt gemaakt van klei of leem in combinatie met een aantal hulpstoffen, zoals kalk of mangaan. Gebakken bestrating heeft een pittoreske, karakteristieke uitstraling en kan overal worden toegepast. Deze vorm van bestrating vind je vaak terug in oude stadjes, maar past ook uitstekend in een klassieke of Hollandse tuin. Het meest kenmerkende voor gebakken bestrating is de lange levensduur. Gebakken bestrating gaat jaren mee en hoe ouder deze bestrating wordt, hoe mooier de uitstraling.

De traditionele uitstraling van gebakken bestrating, geschikt voor elke tuin

Vroeger werd gebakken bestrating met de hand gevormd. Hierdoor was elke steen uniek. Vandaag de dag wordt gebakken bestrating machinaal geproduceerd. Dit kan op twee manieren worden uitgevoerd: met behulp van de strengperstechniek of met behulp van de traditionele techniek. Bij de traditionele techniek wordt elke klinker apart gemaakt in een mal. De traditionele techniek resulteert in een mooie, rechte klinker die zowel bezand als niet bezand verkrijgbaar is. De strengperstechniek resulteert ook in een strakke klinker, maar deze klinkers worden gemaakt uit een lange streng klei die pas later op het formaat van de klinkers wordt gesneden. Wil jij jouw tuin laten bestraten met nieuwe gebakken bestrating, maar geef je de voorkeur aan de imperfecte uitstraling van klassieke gebakken bestrating? Dan is het mogelijk om te kiezen voor getrommelde klinkers. Getrommelde klinkers zijn nieuwe klinkers die een verouderingsbehandeling hebben ondergaan, waardoor een traditionele uitstraling wordt gecreƫerd.

(De kleuren en stucturen op de afbeeldingen kunnen afwijken vanwege het productieproces van de fabrikant zoals tijdstip, temperatuur en samenstelling)